Příběhy řeky, krajiny a lidí

Nově uspořádaná a rozšířená výstava umožňující pohled na dno Lipenského přehradního jezera před stavbou přehrady.

Stará Vltava s okolím patřila v počátcích osidlování Šumavy k těžko přístupným oblastem a byla tudíž obydlována jen zvolna. Území patřilo panovníkům, kteří jejich věnováním dotovali nově zakládané kláštery a oceňovali služby šlechtických rodů.

Vítek z Krumlova založil v polovině 13. století Vítkův Hrádek jako obranné a správní centrum nově kolonizovaného území. Král Václav I. pověřil purkrabího Hirza kolonizací tzv. Mokenského (Hirzova) újezdu. V roce 1259 byl založen klášter ve Vyšším Brodě a v roce 1263 klášter Zlatá (Svatá) Koruna. Na území tohoto kláštera se nejvýznamnější obcí u horní Vltavy stala Horní Planá, poprvé písemně připomínaná v roce 1332 a v roce 1349 povýšená římských a českým králem Karlem IV. na městečko.

Osídlení břehů staré Vltavy se rozvíjelo a proměňovalo v závislosti na politickém a hospodářském vývoji, procházelo vzestupy a pády. Před 2. světovou válkou zde bylo poměrně husté osídlení. Obydlená místa se počítala na několik stovek. Po nuceném odchodu německých obyvatel nebylo toto území nikdy zcela dosídleno a mnoho  míst úplně zmizelo. Nejdříve vzniklo na pravém břehu Vltavy hraniční a zakázané pásmo a později se rozsáhlá oblast na obou březích stala zátopovým územím vodního díla Lipno.

Nově uspořádaná a rozšířená výstava umožňující pohled na dno Lipenského přehradního jezera před stavbou přehrady.

Pobočka Regionálního muzea v Českém Krumlově – Památník – rodný dům Adalberta Stiftera

Sdílet